Monday, August 31, 2009

Apabila Mood Tiada


Manusia, dilahirkan dengan penuh kesempurnaan. Kadang2 rasa kekurangan itu adalah perkara biasa yang sering dialami oleh kebanyakan manusia. Sungguh penulis sendiri mempunyai banyak kekurangan hinggakan kadang2 rasa ‘down’ menyelimuti diri. Kadang2 pula rasa kuat untuk meneruskan perjalanan yang tak tahu bila penghujungnya ini. Inilah hakikat manusia. Kita tak punya kuasa untuk mengaturkan segalanya, hanya mampu berusaha,. lantaran itu, sebulat tekad dan segenggam tawakal diserah pada Yang Esa lagi Maha Kuasa. Rasa nak menulis sesuatu tetapi prisma pemikiran ini, seolah2 dihalang dan disekat oleh satu tembok yang sangat tinggi dan keras. Telahan lagi, mood yang kurang baik hari ni, membuatkan penulis kekontangan idea. Sesekali bila rasa nak bercakap, cakap tak henti2, tapi kalu rasa tak nak bercakap, 10 patah yang ditanya, 1 patah yang dijawab. Dan pula, kalu rasa nak menulis idea datang mencurah2, kadang2 pula tersekat bagai 'traffic jam' di hadapan. Justeru kita harus faham dan sedar bahawa manusia mempunyai pelbagai 'peel'.
Apapun kini dah 11 Ramadhan. Kita dah masuk ke fasa ke-2 Ramadhan. Harapnya amal dapat dipertingkatkan supaya madrasah Ramadhan kali ini tidak sia-sia. Semoga kita semua dapat laluinya dengan penuh kesabaran. Selamat meningkatkan beramal.

No comments:

Post a Comment

.: Pegangan Da'ie :.

Ana ramyun min rimayatil Islam, farmi ainama syi'ta

(aku adalah anak panah daripada panahan Islam, kemana saja aku dicampakkan, disitulah aku akan berjuang')'aslif nafsak wad'u ghairak (Perbaiki diri dan sampaikan pada yg lain)