Tuesday, August 25, 2009

Hidayah Milik Allah

Dakwah – short and simple six alphabets word, but representing a tremendous and significant outcome.


Firman Allah S.W.T :
Serulah manusia kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalanNya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.” (al-Nahl, ayat 125)

Ayat ini mengandungi petunjuk bagi para rasul dan pendakwah bagaimana cara menyampaikan dakwah kepada manusia yang bermacam-macam jenis. Para pendakwah akan menghadapi pelbagai golongan manusia yang berbeza dari segi latar belakang, ilmu dan perangai.

Dakwah mempunyai pengertian yang sangat besar namun secara mudahnya mengajak manusia ke arah kebaikan dan melarang kemungkaran. Pelbagai method terdapat dalam berdakwah; secara lisan, penulisan, akhlak dan sebagainya. Para cendiakawan ramai yang mengungkapkan kata2 hikmah berkaitan dakwah untuk menunjukkan begitu pentingnya dakwah dalam kehidupan.
As-Syahid Imam Hasan Al-Banna pernah mengungkapkan:

" akan ku sampaikan dakwah ini hingga sampai kepada bayi di dalam rahim seorang Ibu"

Nah!, tentu kata2 ni mampu membuat kita berfikir sejenak tentang diri kita. Apa yang penting sebagai pendakwah zaman era moden, kita jangan terlalu jumud sehingga terlalu bersikap ‘copy’ and ‘paste’. Tiada kekreatifan dalam berdakwah. Kita perlu insaf dan sedar bahawa musuh2 Islam telah bertukar topeng dan mad’u telah bersalin kulit. Kadang2 ‘approach’ kita yang kurang menjadi, membuatkan mad’u melarikan diri seolah2 Islam ini menyusah dan menakutkan.
Jika para pembuat filem boleh menganalisis hati para penonton dan peminatnya bagi menghasilkan filem yang bersesuaian dengan citarasa penonton supaya mendapat pendapatan yang lumayan. MENGAPA TIDAK KITA?. Takkan kita sebagai para dai’e masih lagi dibelenggu method yang lama. Sudah tiba masanya untuk kita berubah. Be creative and innovative. Walaupun tiada ganjaran lumayan di dunia, yakinlah di akhirat itu Pasti.

Tidak pernah mendapat pentarbiyyah sekolah agama atau latar belakang keluarga yang bukan islamik bukan sebab untuk kalian mahupun diri ini daripada tidak faqih tentang ilmu agama..dan usahlah sekali-sekali perkara ini menjadikan kita bersifat rendah diri untuk bersuara, menyampaikan atau membidas pendapat orang lain sekiranya perlu. Kejayaan sebuah dakwah bukan kerana petahnya orang yang menyampaikan tetapi adalah dengan hati yang ikhlas dalam penyampaian. Sampaikan dari hati, InsyaAllah akan jatuh ke hati, maka cahaya Allah akan menerangi untuk melalui jalan yang hakiki.


Ini bukan retorik, apalagi omong kosong, tanamlah 'benih' pada hari ini, kerna kalian akan nampak hasilnya suatu hari nanti. Tumbuh atau tidak biar masa yang menentukan. Kerana 'benih' yang aku tanam beberapa tahun lepas di dalam rumahku makin menampakkan hasil. Dengan ‘baja’ dan ‘serum’ yang ku suntikkan kepada benih2 itu, ada yang sudah mula menumbuhkan pucuk, ada juga yang sudah berbatang, malah ada yang sudah berbunga tunggu masa sahaja untuk 'berbuah'. Namun tak dinafikan terdapat juga benih yang tidak menampakkan hasil..Bersabarkan..Hidayah itu milik Allah, kita hanya berusaha..Apapun jangan sesekali berputus asa.
Berkata seorang ulama tasawuf dalam meraih cinta Allah,
"Keimanan seseorang bukannya boleh diukur dengan ibadah luaran tetapi lihatlah bagaimana ubudiyahnya dalam menghadapi ujian Allah SWT

Sabda Rasulullah S.A.W
Ballighuanni walau ayyah
"sampaikanlah daripada Ku walaupun sepotong ayat".
Dalam berdakwah kadang2 tak perlu pun bercoleteh panjang, memadai dengan menyebut perkataan; "jangan", dengan sebaris penulisan, dan cukup dengan akhlak yang kita tunjukkan. pasti mampu membuatkan orang sekeliling kagum dan terikut-ikutan.. Janji keihklasan hati jadi pegangan.

Apapun Sematkan : 'aslif nafsak wad'u ghairak ( Perbaiki diri dan sampaikan pada yg lain)

Selamat berdakwah.

No comments:

Post a Comment

.: Pegangan Da'ie :.

Ana ramyun min rimayatil Islam, farmi ainama syi'ta

(aku adalah anak panah daripada panahan Islam, kemana saja aku dicampakkan, disitulah aku akan berjuang')'aslif nafsak wad'u ghairak (Perbaiki diri dan sampaikan pada yg lain)