Tuesday, August 18, 2009

Sudah Suratan

Semalam aku dapat msg yang menyatakan dua orang juniorku dikampus accident..iman dan aishah. Berdebar, cemas, bimbang semua ada. Setelah hampir 30 minit baru aku dapat maklumat lanjut mengenai mereka. Kemalangan ini berlaku apabila motosikal yang dibonceng oleh Aisyah telah mengalami kebocoran tayar yang mengakibatkan mereka berdua terbabas berdekatan dengan flyover kat proton city.. Iman hanya luka-luka ringan dan sakit kepala disebabkan hentakan pada jalanraya. Manakala saudari Aisyah telah patah bahu dan kakinya retak bahagian lutut dan akan dibedah dalam masa terdekat.. Beliau sekarang berada di Hospital Teluk Intan setelah dibawa pindah dari hospital Slim River. Kalau secara logiknya tak mungkin aisyah akan seteruk itu kecederaannya, kerana momentum pelanggaran tidaklah sekuat mana. Namun, kita sebagai hambaNya perlu redha dengan segala ketentuan Allah. Bagi kita mustahil tapi tidak pada Allah. Melihat keadaan ini, fikiranku ligat memikirkan sesuatu. Inilah yang dinamakan takdir Allah. Kalu Allah kata jadi maka jadilah. Tak akan tangguh walau sesaat pun. Peristiwa kemalangan ini, memberi peringatan kepada kita sebagai hambaNya yang mempunyai mata hati untuk berfikir 1001 hikmah disebalik kejadian ini..lambat atau cepat hikmahnya pasti ada. Hanya orang yang mampu ‘melihat’, ‘mendengar’ dengan teliti sahaja akan nampak hikmahnya...Apapun, Iman, Aisyah semoga antuna cepat sembuh yer. Akak doakan yang terbaik..antuna mesti kuat..Allah sayang antuna...Pengajaran
Seringkali kali manusia yang ditimpa musibah meraung, menangis seolah-olah Allah yang bersalah..kita selalu dihidangkan dengan drama-drama yang terlalu sekular sehinggakan hilang jati diri Islam itu sendiri. Akhirnya fenomena ini dibawa ke kehidupan seharian. Sehingga ada yang berani mencabar kuasa Tuhan. Kita seolah-olah terlupa bahawa kita ni adalah hambaNya yang lemah. Segala macam musibah menimpa; kematian, kemalangan, kesakitan, H1N1 dan sebagainya yang menimpa. Namun semakin hari manusia semakin rakus dan sombong di atas muka bumi ini. Budaya hendonism semakin menjadi2, Islam hanya pada kad pengenalan shj. Apa yang suka ambik, yang tak suka tinggalkan.. Tiada pun yang menginsafi setiap bencana dan musibah yang melanda. Takkanlah nak tunggu matahari terbit di sebelah barat baru keinsafan hadir di lubuk hati. Ya Allah kurnikanlah kami hidayahMu. Apapun yang berlaku, Redhalah, kerana Allah memberikan apa yang kita perlu tetapi bukan apa yang kita mahu.. Ramadhan hampir menjelma,..berbaki 2 hari lagi. Jom sama2 kita menghidupkan pesta Ibadah ini sebelum takdir menjemput diri hingga kita PERGI TAK KEMBALI..Pintu hidayah Allah itu luas. Bergantung kepada kita nak pilih yang mana.
p/s : Al- Fatihah buat saudara-saudara Islam yang telah menghadap Ilahi. Moga kalian ditempatkan ditempat orang-orang yang beriman. Amin.

No comments:

Post a Comment

.: Pegangan Da'ie :.

Ana ramyun min rimayatil Islam, farmi ainama syi'ta

(aku adalah anak panah daripada panahan Islam, kemana saja aku dicampakkan, disitulah aku akan berjuang')'aslif nafsak wad'u ghairak (Perbaiki diri dan sampaikan pada yg lain)