Tuesday, September 1, 2009

Ingat sebelum LupaSalam Ramadhan.
Seinfiniti kesyukuran Kepada Allah S.W.T dengan nikmat Islam dan Iman yang masih lagi subur ibarat sesegar bunga-bunga di taman, juga nikmat kesihatan yang masih lagi kuat untuk meneruskan amal ibadah. Selawat dan Salam buat junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W, kerana jerit dan perih baginda memperjuangkan Islam, hari ini kita dapat mengenal erti Islam yang sebenar. MasyaAllah setelah seharian mencari idea untuk menulis, akhirnya terjahan idea muncul di kubik pemikiran. Apa yang penulis ingin kongsi, adalah kisah permusafiran penulis beberapa hari yang lalu. Syukur ke hadrat Yang Esa kerana dipermudahkan urusan untuk penulis melawat sahabiah yang kemalangan dan sedang terlantar dihospital Teluk Intan, walaupun terpaksa naik 4 buah bas dan lama menunggu dek kerana kehabisan tiket, apapun inilah tarbiyah daripada Allah untuk mendidik diri penulis menjadi seorang yang penyabar tambahan lagi di bulan penuh keberkatan ini.

Seusai sampai di sana lebih kurang 7.30pm dah pun masuk waktu berbuka. Aishah belum lagi sedarkan diri kerana baru menjalani pembedahan. Erm sebenarnya inilah pengalaman pertama penulis tidur dihospital dan menjaga orang sakit. Lebih kurang jam 10 lebih aisyah sedarkan diri..Sayu dan peritnya tengok keadaan beliau. Beberapa jam kemudian dia sedar lagi, dan mengerang kesakitan, mungkin kerana ubat bius kesan pembedahan sudah berkurangan. Namun diri ini hanya mampu memberi kata semangat untuk menenangkan hatinya. Cuba banyangkan, sahabat yang sebelum ini, begitu tegar, bergelak ketawa dengan kita, tiba2 terlantar di atas katil; bangun tak boleh, berjalan apatah lagi, hati mana tak sayu, Jiwa mana tidak pilu. Apapun penulis Redha dengan ujian ini. Sebagai sahabat penulis hanya mampu berdoa supaya Allah memberi kekuatan kepada Aishah dan dikurangkan rasa sakitnya.

Melihat keadaan Aishah yang terlantar kesakitan, sebagai orang yang boleh berfikir dengan pandangan akal, melihat pula dengan mata hati, nescaya kita akan mengambil pengajarn disebaliknya. Sesungguhnya kita tak tahu bila waktu dan ketika datangnya ajal, maut, sakit, mahupun sihatnya kita. Justeru kita perlu bersedia supaya “tak hanyut apabila hilangnya dayung dalam pelayaran”. Kejadian ini, bersesuaian dengan hadis Rasulullah S.A.W iaitu baginda mengingatkan umatnya supaya ingat 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara.

Apabila kita memiliki sesuatu, jarang benar kita bersyukur dan memaksimumkan ‘keberadaan’ itu. Ketika ibu bapa kita masih hidup, jarang benar kita ziarahi mereka. Atau kita ambil sikap tidak peduli. Selepas orang tua meninggal dunia, barulah kita tahu betapa bernilainya kasih sayang mereka yang tidak dapat ditukar ganti. Begitu juga dengan diri kita. Kita tidak peduli anggota badan kita termasuk hati. Apabila buta baru kita tahu nikmat mata, apabila kaki dipotong barulah kita tahu nikmat kaki, apabila sakit baru kita tahu nikmat kesihatan.
Berbicara tentang Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara tentu umum sudah tahu perkara tersebut.
1. Sihat sebelum sakit
2. Muda sebelum tua
3. Kaya sebelum miskin
4. Lapang sebelum sempit
5. Hidup sebelum mati.
Cuba perhatikan satu-satu perkara tersebut dan fikirkan sedalam-dalam makna yang terkandung disetiap perkara itu.

1. Sihat sebelum sakit – lakukan sesuatu yang berfaedah dan mendatangkan kebaikan kpd diri kita dan orang2 disekeliling kita semasa kita masih sihat. Beramallah sebanyak2nya, kerna apabila nikmat kesihatan ini ditarik, kekusyukan dalam beramal pun makin berkurangan.

2. Muda sebelum tua – waktu kita muda inilah saatnya kita berusaha mencari keredhaan Allah kerna mati itu datangnya tiba2. tak perlu tunggu usia tua. Apabila sudah tua, badan pun kurang berupaya, nak beribadat pun, susah jadinya.

3. Kaya sebelum miskin – Waktu kita kaya berharta itulah kita boleh menolong orang yang lebih susah drp kita kerana sedekah yang ikhlas akan jd bekalan kita menghadap Yang Esa.

4. Lapang sebelum sempit – Waktu kita masih ada kelapangan inilah waktu yang paling sesuai mendalami ilmu agama, melakukan amal ibadat dan membuat pelbagai kebaikan sebelum sibuk pelbagai urusan.

5. Hidup sebelum mati – Sesungguhnya sewaktu hidup semua 4 perkara di atas boleh kita lakukan..namun apabila kita telah tiada hanya amal soleh,sedekah dan doa anak yang soleh yang mengiringi kita. Jadi gunakalah masa hidup ini dengan sebaiknya, jangan disia-siakan begitu saja.


Seringkali di Bulan Ramadhan ini, ramai yang berdoa supaya dimurahkan rezeki, dipermudahkan jodoh, dikurniakan anak yang soleh, dan sebagainya, namun jangan kita lupa untuk berdoa supaya Allah mengampuni dosa-dosa kita yang telah lalu dan akan datang.

Ya Allah kuatkanlah aku untuk terus melangkah dan melangkah. Redhailah hidup HambamU ni Ya Rabbul Izzati.

No comments:

Post a Comment

.: Pegangan Da'ie :.

Ana ramyun min rimayatil Islam, farmi ainama syi'ta

(aku adalah anak panah daripada panahan Islam, kemana saja aku dicampakkan, disitulah aku akan berjuang')'aslif nafsak wad'u ghairak (Perbaiki diri dan sampaikan pada yg lain)