Monday, August 24, 2009

Jom Khatam Al-Qu'ran


Sempena bulan Ramadhan yang mulia ni marilah sama2 kita bertadarus dan tadabbur Al-Quran. Jika Ramadhan sebelum ni, kita tak sempat Khatam pun, kali ni biarlah sempat walaupun satu kali. Kalu sebelum ni sekali kita khatam, apa salahnya kali ni 2 kali kita khatam..Pertingkatkan amalan dengan bertingkatnya umur kita ni..semoga amalan ni diterima dan mampu menghapuskan segala dosa..

Caranya mudah
1) Pastikan Al-quran dibawa kemana sahaja. Kalau sebelum ni, asal je keluar kita tak pernah lupakan beg duit, juga hanset, kali ni jangan lupa Al-Qur'an (pesan seorang sahabiah).
2) Baca Al-qur'an bila je masa free ; Setiap kali lepas solat fardu, sebelum sahur, sementara tunggu azan, tengah tunggu bas, dalam bas, dalam kuliah/kelas tengah tunggu pensyarah masuk, bagi yg bekerja yang tengah tak dak kerja ; buat apa nak malu kita buat benda baik.
3) Kalau target kita nak khatam 2 kali tahun ni :
- 1 hari baca 2 juzuk = 30hari X 2 = 60 – bagi lelaki
- 1 hari baca 3 juzuk = 20hari X 3 = 60 – bagi perempuan (faham2lah)
4) kalu nak khatam lebih maka lebihlah kita baca dalam sehari. Hari ni dah 4 Ramadhan, jadi pastikan kita dah baca lebih kurang 12 juzuk bagi perempuan dan 8 juz bagi lelaki

Selamat beramal. Ku harap kan Ramadhan kali ini penuh makna, agar dapat ku lalui dengan sempurna..

No comments:

Post a Comment

.: Pegangan Da'ie :.

Ana ramyun min rimayatil Islam, farmi ainama syi'ta

(aku adalah anak panah daripada panahan Islam, kemana saja aku dicampakkan, disitulah aku akan berjuang')'aslif nafsak wad'u ghairak (Perbaiki diri dan sampaikan pada yg lain)