Sunday, October 11, 2009

Senang Jer.....tapi berkat ke?


Bukan susah nak jadi susah,
bukan senang nak jadi senang,
susah atau senang, kita yang menentukannya.

Kalu anda nak jadi peguam, ustaz, doktor, polis, pelacur, pencuri, orang baik atau orang jahat, senang jer..agak2 apa??? boleh jadi sekaligus sahaja.

Anda jadilah pelakon..anda boleh jadi apa sahaja. Hanya hafal skrip, lakonkan watak dan nah! duit masuk poket. Tak perlu belajar tinggi2, tak perlu penat lelah untuk praktikal, tak perlu fikir pasal assigment, tak perlu buat pinjaman PTPTN..bak kata tak perlu bersusah payah..untuk belajar tinggi-tinggi. Tapi berkat ker macam tu??


Anda boleh jadi Ustazah (bertudung litup) dalam filem ini, pada masa yang sama, boleh jadi pelacur (berpakaian seksi) untuk cerita itu. Andalah pendakwah untuk drama ini, tapi andalah perogol bersiri untuk drama itu (sekadar bebrapa contoh). Bukan niat ingin mengutuk sesiapa, tapi ini adalah kenyataan yang tidak bisa padam. Para artis makin 'menggila'. Peluk, cium suami atau isteri orang sesuka hati..hatta dalam drama/filem yang kononnya islamik sekalipun seperti; Nur Kasih, mahupun Syurga Cinta. Inilah natijahnya apabila Islam dibuang jauh-jauh. Selak Al-Quran bila nak rujuk surah..Solat apabila disuruh manusia.. mana perginya sentimen kita terhadap agama.

Lantas siapa yang perlu dipersalahkan?/ Pelakon yang hanya mengikut skrip? atau pengarahnya: perancang kepada gerak geri tersebut? ataupun penonton yang perlu diajar dengan kisah yang penuh pengajaran.

Pengarah A kata ceritanya akan memberi seribu satu pengajaran.
Pengarah B kata, ceritanya akan membangkitkan seluruh penginsafan.
Pengarah C pula, cerita ini lain daripada yang lain. Pasti membawa 1001 pengertian.

Kadang2 bukan pengajaran yang ditiru, sebaliknya adegan yang mengiurkan yang melekat dalam kotak fikiran. Apa maknanya pengajaran, penginsafan mahupun pengertian, kalau hukum Allah dipandang ringan: tidur bersama suami orang, berpegangan tangan lelaki dan perempuan, berpakaian seolah telanjang. Dayus..memang dayus..mana2 lelaki yang membiarkan isterinya dipeluk orang, walaupun sekadar lakonan.

Wahai pelakon, pengarah, penyanyi (baca artis) sekalian, sedarlah..kembalilah kepada ajaran Al-Quran selagi nyawa masih dibadan. Sesungguhnya azab Allah sangat pedih sangat TAKUT untuk dibayangkan.

Ingat peringatan Allah dalam Al-Quran:-
"Mereka membeli (menukar) kesesatan dengan petunjuk dan azab dengan keampuanan. Alangkah beraninya mereka menghadapi neraka." Al-Baqarah ayat 175


Akibat terlalu gilakan artis kesukaan, minda kanak-kanak pasca ini turut berubah. Semangat untuk menuntut ilmu semakin berkurangan, memakai tudung hanya trend zaman, rambut diwarna dengan macam-macam. Tengok sahaja cerita tom-tom bak mahupun pondok-pondok(sekadar beberapa contoh); kanak-kanak yang bersih jiwanya, diajar menari, menyanyi dan percintaan muda mudi. Senang untuk menjadi artis, tapi fikirkanlah soal keberkatan.

Janganlah kita menyuap anak bini kita dengan 'api neraka' (rezeki yang haram). Fikirkan sejenak, apa guna rumah bertingkat-tingkat, kereta berpuluh-puluh, production di sana sini, jika hidup tanpa keberkatan. Sebagai ibu bapa, kawallah anak anda dalam soal tontonan TV. Mata satu (baca TV) itu, bisa menyuntik virus yang berbahaya ke dalam jiwa anak-anak anda. Bahkan sangat susah dan memakan masa untuk kita memberinya vaksin. Sekuat manapun antibodi anak-anak, kalau tidak dididik nescaya virus menguasai badan. 'mencegah lebih baik daripada mengubati'. Ibu bapa yang bijak pasti akan memberikan pilihan yang terbaik untuk anaknya..itupun mengikut acuan Islam.

Berubah dan bertaubatlah, jangan tangguh2, mungkin kita sudah tidak punya masa.

p/s : penulis cabar mana-mana pengarah, kalu nak buat filem/drama, jadikan Al-Quran dan sunnah sebagai panduan..Macam filem Cinta Madinah (masih perlu penambah baikan). Ada berani??

2 comments:

.: Pegangan Da'ie :.

Ana ramyun min rimayatil Islam, farmi ainama syi'ta

(aku adalah anak panah daripada panahan Islam, kemana saja aku dicampakkan, disitulah aku akan berjuang')'aslif nafsak wad'u ghairak (Perbaiki diri dan sampaikan pada yg lain)