Thursday, October 22, 2009

Last day as data processor


Hari ni merupakan hari terakhir penulis bekerja sebagai data proseccor di Tharwah Maju Enterprise, Pokok Sena, kedah. Setelah hampir 4 bulan mencedok pengalaman yang sangat berguna, penulis akan bertukar bidang selepas ini. Jika sekarang masih bekerja di hadapan laptop dan di dalam bilik berhawa dingin, selepas ini, barangkali tiada lagi semua itu. Sudah pasti selepas ni, mengelek buku rancangan pengajaran harian, buku-buku nota pelajar, ke sana-sini bermandi peluh dan sebagainya.

Sebagai data processor penulis terpaksa menghafal panjang beratus-ratus buah lori. Inilah cabarannya. tetapi seronok, kerana membuatkan otak ini tidak tersadai begitu sahaja. Berfikir adalah kesukaan, tapi untuk membuat keputusan itulah penderitaan. Apapun pengalaman yang penulis dapat, tidak dapat dibeli dengan wang ringgit. Secara basisnya, penulis sudah 'expert' dalam pengunaan Microsoft Excell (sebelum ini jarang guna), tahu serba sedikit selok belok bekerja di pejabat, dan bagimana menguruskan data bagi sebuah syarikat yang terlibat dengan pembinaan jalan. Semoga pengalaman yang dikutip ini, akan berguna di suatu hari nanti.. InsyaAllah

"Dunia baru akan bermula selepas ni. Sebagai seorang mualiimah"
"Buku, pen, tulisan dan coretannya pasti berbeza"


kusyuknya..


Di sini pengalaman ditimba


Docket yang perlu di key in


pejabat

"Ya Allah, Berkatilah rezeki aku,
redhailah pekerjaanku
untuk dulu kini dan akan datang"

No comments:

Post a Comment

.: Pegangan Da'ie :.

Ana ramyun min rimayatil Islam, farmi ainama syi'ta

(aku adalah anak panah daripada panahan Islam, kemana saja aku dicampakkan, disitulah aku akan berjuang')'aslif nafsak wad'u ghairak (Perbaiki diri dan sampaikan pada yg lain)