Wednesday, September 16, 2009

Perang Sudah bermula

Boooom! Boom!. Sana sini kedengaran bunyi mercun, menandakan hari raya dah hampir tiba. Yang peritnya bunyi itu membingitkan telinga tatkala azan Isyak berkumandang. Pun begitu, sebagai hamba, Teruskan amal ibadat kita hingga ke hujung nyawa. Di sini penulis nak kongsi 3 cara untuk mengelakkan kejadian diatas yang dikongsikan oleh ustaz Muhammad Abdullah, semalam.
1) Ibu bapa perlulah memainkan peranan yang penting. Tegur anak-anak yang bertidak demikian.
2) AJK Masjid pun berperanan menegur mereka menggunakan speaker masjid supaya tidak menggangu jemaah solat.
3) Jika cara 1 dan 2 masih tidak berkesan, Semua jemaah perlulah sedar, bahasanya kita perlu belajar untuk solat dalam semua keadaan. Ya, sudah tentu sunyi sepi tanpa ganguan itu dapat menambahkan kekusyukan, namun kita perlu insaf, 'panas takkan sampai ke petang'. Mungkin keadaan ni boleh disamakan dengan keadaan apabila kita berperang ataupun kita berada dalam keadaan darurat nanti. Praktiskan diri.. sebab itulah apa yg berlaku kepada kita, 'we have to think positive'.

Selamat Beramal.

No comments:

Post a Comment

.: Pegangan Da'ie :.

Ana ramyun min rimayatil Islam, farmi ainama syi'ta

(aku adalah anak panah daripada panahan Islam, kemana saja aku dicampakkan, disitulah aku akan berjuang')'aslif nafsak wad'u ghairak (Perbaiki diri dan sampaikan pada yg lain)