Sunday, November 8, 2009

Jumpa yang baru, yang lama tidak dilupa


Salam Perjuangan
Tiba-tiba teringat detik-detik hari jumaat lepas. Sepatutnya penulis bergerak ke KL kerana ada satu program di samping dapat bertemu sahabat lama yang sudah beberapa bulan tidak bersua muka. Namun, disebabkan ada sedikit masalah teknikal, hasrat tersebut terpaksa dilupakan. Sedih juga rasa hati. 

Namun, seusai Dhuha pada pagi Sabtu, penulis menerima panggilan daripada seorang sahabat. Katanya ingin ajak sertai permainan Bowling anjuran Nisa' dan KRL (Kelab Remaja Lestari). Selepas 15 minit menunggang moto, penulis sampai di tempat program, Kompleks Bukit Jambul (BJ). Selepas beberapa minit menunggu K.As, yang tinggal berdekatan Kompleks BJ kami bersama-sama bergerak ke tempat program yang terletak di tingkat atas sekali.

Di sinilah bermulanya perkenalan dengan sahabat-sahabat yang baru. Rasa rindu dan terkilan gara-gara tak dapat pergi KL terubat disini. Kami berkenalan dan bercakap dengan penuh mesra, seolah-olah sudah lama mengenali antara satu sama lain. Inilah yang dikatakan Ukhwah Fillah. Bertepatanlah dengan Firman Allah "sebenarnya orang-orang mukmin itu adalah bersaudara". Selepas pendaftaran, kami mengikut kumpulan masing-masing dan permainan bowling dimulakan. Yang pasti inilah kali pertama penulis bermain dan memegang bola bowling. Alhamdulillah hasil tunjuk ajar daripada orang yang dah lama main, dapat 2 kali strike (jatuhkan semua pin) daripada 10 pusingan. huh, macam tak percaya aja. Setelah semua kumpulan selesai semua pusingan, sesi penyampaian hadiah berlangsung. Sebenarnya, perlawanan bowling ini, adalah untuk meraikan sahabat-sahabat yang akan kembali ke Mesir setelah beberapa bulan bercuti. Acara tamat kira-kira jam 1.15 petang.

Pengalaman pertama kali bermain bowling ini, sudah pasti tak dapat dilupakan. Dapat pula berkenalan dengan sahabat yang datang daripada pelbagai bidang pekerjaan dan juga negeri. Jumpa yang baru, namun yang lama masih segar dalam ingatan.

No comments:

Post a Comment

.: Pegangan Da'ie :.

Ana ramyun min rimayatil Islam, farmi ainama syi'ta

(aku adalah anak panah daripada panahan Islam, kemana saja aku dicampakkan, disitulah aku akan berjuang')'aslif nafsak wad'u ghairak (Perbaiki diri dan sampaikan pada yg lain)