Tuesday, November 10, 2009

Berkelah


"Rus, nak pi kelah dengan nti hari ni". Kata seorang sahabat penulis beberapa tahun lepas. Lalu penulis pun balas "Kelah? kat mana? ana ada kelaslah". Lalu sahabat tadi message semula; "maksud ana kelas la". Owh baru penulis faham rupanya kelah=kelas bagi orang kelantan. Manakala kelah=picnic bagi orang utara. Lucukan!!Teringat lagi waktu itu, baru mula rapat dengan budak2 kelate di UPSI. Itulah, 'speaking' kelate lagi dengan orang utara. Apabila teringat peristiwa lalu, pasti tersenyum sendiri.

Sekarang pun SMS yang diterima daripada sahabat yang berasal daripada pantai timur terpaksa penulis baca dua tiga kali supaya tak salah faham. Biasalah gara-gara salah faham sahaja macam2 boleh terjadi. perselisihan, pergaduhan, semuanya hanya gara-gara satu text message yang biasa. Biarlah terpaksa ambil masa yang lama pun, asalkan perselisihan tidak tercetus.

Pada hari Ahad yang lepas, 8 November 2009, penulis berkesempatan mengajak seorang sahabat baik di UPSI dulu, yang sama-sama posting di  Penang datang berkelah di laut yang berdekatan dengan rumah kakak penulis. Alhamdulillah, perkelahan selama beberapa jam ini berjalan dengan penuh ceria dengan tawa kanak-kanak. Semoga ukhwah yang terbina antara penulis dan k.as bertambah erat..K.as, Wardina,  wahida dan wajihah


penulis, k.as, K.Za serta anak-anak


Bersantap 


wardina, udin dan alia (anak-anak asuhan kakak)2 comments:

  1. Salam. Ana pun kekadang 'bergaduh' dengan orang pantai timur kerana salah faham mesej :) Mujur tak timbul perkelahian berterusan. Berkat saling faham memahami. Tanda ukhuwah islamiah.

    P/S: Comel budak kecil tu...

    ReplyDelete
  2. um..macam ku kenal aje mesej yg diberi kat atas tu ye?hmmmmmmmmmmm....

    ReplyDelete

.: Pegangan Da'ie :.

Ana ramyun min rimayatil Islam, farmi ainama syi'ta

(aku adalah anak panah daripada panahan Islam, kemana saja aku dicampakkan, disitulah aku akan berjuang')'aslif nafsak wad'u ghairak (Perbaiki diri dan sampaikan pada yg lain)