Tuesday, December 15, 2009

Hijau Kuning NegeriKu

Tanggal 12/12/2009 yang lepas berlangsungnya walimah salah seorang sahabatku, Siti Adibah dgn Ahmad Fuad. Baitul dakwah yang dibina ini, diserikan dengan kehadiran sahabat dan sahabiah nun jauh daripada pantai timur dan selatan. Kehadiran sahabat sudah tentu menggembirakan hati yang kian gementar dan resah dengan tanggungjawab yang bakal digalas. Kecerian yang terpancar diwajah kedua pengantin, membuatkan para tetamu yang hadir tersenyum gembira melihatnya. Semoga Baitul Dakwah yang dibina, diredhai dan mendapat keberkatan daripada Allah S.W.T dan dikekalkan jodoh hingga ke akhirat sana…amennn.
barokallahu lakuma wa baroka 'alaikuma wa jama'bainakuma fi khoir..”

Memori di Kedah

Kehadiran sahabat-sahabat daripada jauh sungguh menggembirakan hati penulis. Oleh kerana rumah Adibah tidak berapa jauh daripada rumah penulis jadi kehadiran mereka disambut dengan hati yang terbuka. Program ziarah sahabat dan sahabiah yang berada di sekitar Kedah berjalan dengan lancar dan tak mampu untuk diungkapkan dengan kata-kata. Hampir 4 bulan kami tidak bersua muka, Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk menyiram kembali ikatan ukhwah yang telah lama bertaut. Sesungguhnya inilah kali pertama sahabat dan sahabiah yang berada di UPSI bertandang ke rumah penulis. Pengembaraan sekitar Kuala Nerang, Pendang, Jenun, Gurun, Sg Petani, Merbok, Alor Setar dan juga Tanjung Dawai menimbulkan kenangan yang tak bisa dilupakan. Pengalaman memandu kereta manual dengan jarak yang paling jauh, kereta dilanggar HONDA CR-V, Menaiki bot daripada Tanjung Dawai  ke Pantai Merdeka, Makan di RFC(Radix Friend Chicken) adalah pertama kali yang dialami oleh penulis selama 23 tahun menetap di bumi Jelapang Padi. Syukur yang tidak terhingga kepada Allahu Rabbi kerana masih diberi kesempatan untuk merasai ini semua sebelum nyawa dipisahkan daripada badan. Sesungguhnya Allah itu Maha Pengasih dan Penyayang. Pengembaraan bukan sekadar berziarah tetapi melihat keindahan alam ciptaan Allah Yang Maha Kuasa. Melihat sawah padi yang menghijau sejuk mata memandang, Sungai, Kolam dan Laut yang terbentang luas, Matahari yang terbenam diufuk Barat menyebabkan hati-hati sentiasa berzikir memuji KebesaranNya,. Ingatan dan saling memesan semasa sendiri menyebabkan tarbiyah yang kian pudar kembali bersinar. Semoga pengembaraan kami selama 2 hari ini diberkati oleh Allah S.W.T.

Jazakallah kepada semua yang sudi bertandang ke Kedah. Jangan serik untuk mai lagi..Ukhwah Fillah.


Di Hadapan Bendang dekat dengan rumah

No comments:

Post a Comment

.: Pegangan Da'ie :.

Ana ramyun min rimayatil Islam, farmi ainama syi'ta

(aku adalah anak panah daripada panahan Islam, kemana saja aku dicampakkan, disitulah aku akan berjuang')'aslif nafsak wad'u ghairak (Perbaiki diri dan sampaikan pada yg lain)